Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vede moderní medicína k degeneraci lidského genofondu?

Toto prohlášení se objevilo v diskusi ke článku o očkování zde na iDNES. Ačkoli byl autor výroku většinou diskutujících 'vyminusován' a já jsem mu oponoval, musím mu nechat, že v určitém aspektu nemusel být daleko od pravdy..

Nedávno jsem byl v diskusi k článku o očkování donucen zamyslet se nad prohlášením jednoho z diskutujících, který tvrdil, že moderní medicína a očkování vede k degeneraci lidského genofondu. Autor dále argumentoval tím, že ''očkování udržuje při živote i jedince, kteří by jinak nepřežili''. Ještě před nástupem na studia mediciny jsem se touto otázkou ve svých úvahách po smyslu mého budoucího povolání také zabýval.  A musím přiznat, že neschopnost, jasně odpovědět na tento ‘problém’, mě tehdy částečně od studia mediciny odrazovala, jelikož jsem chtěl vykonávat povolání, v němž budu vidět smysl a jež mě bude naplňovat.

Problém je ve skutečnosti daleko širší a netýká se zdaleka jen medicíny. Že se společnost může chovat (a často chová) sebedestruktivně, o tom jsem přesvědčen. Nicméně o tom se nechci rozepisovat a raději se budu držet svého ‘řemesla’.

Je pravda, že naše společnost zachází mnohdy do extrémů – příkladem budiž umělé oplodňování, prakticky nulová neonatální mortalita, zachraňování a prodlužování života za každou cenu atd.  Je však na povážení, zda má vůbec smysl tento vývoj nějakým způsobem výrazněji omezovat.

 Evoluci a přirozený výběr stejně jen tak neoblafneme a nepřechytračíme. Jedná se složitý kolektivní proces, v němž jedinec jako takový hraje jen minoritní roli a především už vůbec není schopen zcela bezchybně registrovat a pochopit všechny její dílčí aspekty.

Před pár desítkami let panoval na poli infekčního lékařství nadměrný optimismus (pesimismus?) a objevovala se i taková odvážná tvrzení, že díky antibiotikům, antivirotikům a všelijakým preventivním opatřením včetně očkování vymýtíme snad všechny infekce a infektologie jako obor vůbec nebude existovat či bude hrát jen vedlejší roli. Z dnešního pohledu jak naivní představa. Vývoj všemožných rezistentních kmenů bakterií jako reakce na neuvážená plošná užívání širokospektrých antibiotik se ukázal býti logickým důsledkem naivního optimismu. Evoluční procesy v přírodě probíhají na různých úrovních a v různých podobách a měli bychom si přiznat, že nám jako lidem nepřísluší role jasnovidce. Jsme na ni zkrátka moc krátkozrací.

Tvrdit, že moderní medicína či očkování vede k degeneraci lidského genofondu, je na můj vkus příliš troufalé a neuvážené. Je přece lidskou (avšak nejen lidskou) přirozeností přežít, navíc když ty prostředky k tomu máme. Argument, že genofond degeneruje, proto bychom neměli očkovat, léčit atd. se může někomu jevit na první pohled 'logickým', ale při hlubší analýze problému nutně dospějeme k závěru, že chovat se jinak, než snažit se proti nemocem bojovat, by bylo nepřirozené. Vezměte v úvahu například situaci, kdy bude někdo z vašich blízkých vážně nemocen a bude potřebovat lékařskou pomoc. Jak se v tu chvíli zachováte? Budete neoblomní a budete jednat v 'zájmu' zachování či zlepšení kvality lidského genofondu? To je přece nesmysl. Chování společnosti je jen sumací a jakýmsi zprůměrováním přirozeného chování normálního jedince. A jestli genofond degeneruje či nikoli je již vedlejší. Nám navíc ani nepřísluší toto hodnotit, jelikož, jak jsem již uvedl výše, stejně se budeme v naších analýzách nejspíše mýlit. Jsem toho názoru, že člověk má jednat pokud možno přirozeně a nesnažit se přizpůsobovat svoje chování všelijakým jeho výmyslům, ideologiím či snahám o metafyzický výklad smyslu jeho existence.  Ano, i člověk, homo sapiens sapiens, může zaniknout a stát se slepou vývojovou větví evolučního stromu. S největší pravděpodobností s tím však stejně nic neuděláme.

Autor: Adam Chadima | čtvrtek 8.11.2018 0:24 | karma článku: 23,58 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 3. poslední díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

30.6.2022 v 22:49 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 2. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

24.6.2022 v 8:44 | Karma: 20,11 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 1. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

21.6.2022 v 20:14 | Karma: 22,89 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Jako zdravotníci nejsme adekvátně připravení na nával pacientů s COVID-19

Říkám to narovinu – nemáme dostatek ochranných pomůcek pro personál a nejsme dostatečně připravení.

16.3.2020 v 18:34 | Karma: 31,16 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Společnost

Adam Chadima

Znakem vyspělé společnosti je (mimojiné) svoboda

O tom, že vyspělá společnost se vyznačuje větší mírou svobody jedinců, o nemožnosti dosáhnutí absolutní svobody a závěrem také o EU.

16.9.2019 v 22:50 | Karma: 21,42 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3982x
Nejen o zdravotnictví z pohledu začínajícího lékaře.

Svá studia jsem obohatil stážemi v zahraničí - v USA, v Německu a v Číně. Rád se vzdělávám, zajímám se o veřejné dění a svoje zkušenosti a postřehy budu rád sdílet s ostatními.

 

Seznam rubrik