Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Kdo jde moc doleva, vyjde nakonec vpravo. Německo se časem z průmyslovo technologické velmoci stane chudým státem. Proč? Protože vymění své původní obyvatelstvo za novoevropany snědé pleti, globalizovaný indoktrinovaný unifikát bez pro národního ukotvení.

0 0
možnosti
Foto

H40a36n10a 25V84l82k88o90v48á

11. 11. 2018 9:53

R^ Karma, mladý muži.

Zaměstnávám brigádně studenty a občas některý z nich vyjede na Erasmus.

"Moje" medička byla během studia 2x ve Francii a vrátila se také s pocitem že u nás se studuje víc.

Názory níže že na přednášky mají chodit jen ti co je to baví mi přijdou zcestné - jako pacient raději přijdu k lékaři s komplexním vzděláním než k tomu který chodil jen na to "co ho baví"....

A s jediným správným názorem v Německu máte pravdu. Mám v Bonnu kamarádku, která se tam provdala pár let před revolucí a ta říká že se to časem stupňuje. Což potvrzují i Čeští policisté, kteří od Německých kolegů ví že o některých událostech se třeba nesmí psát v médiích.

1 1
možnosti
SK

Á kolega libertarián :-) tak to se doufám shodneme v tom, že základní problém školství zde i tam je, že je státní. A co je státní (socialistické) to prostě nikdy nefungovalo, nefunguje a fungovat nebude... a to už nemluvě o takové "maličkosti", že je financované z peněz ukradených pod pohrůžkou násilí (exekutor, vězení) státem pracujícím lidem.... co je založeno na nemorálním základě (krádeži) ani nemůže dobře fungovat...

0 1
možnosti
AC

Libertarián, ale zároveň realista. Dokážu oddělit ideály od reality. V Česku, ve státě postaveném historicky na principu sociálního státu, může jen stěží vzniknout pravý 'laissez-faire'. Máte pravdu, že v ideálním případě bych také rád školství viděl v soukromým vlastnictví. Nicméně transformace z dnešního stavu by byla až moc radikální. Přikláním se tedy spíš k postupnému uvolňování. Jsem také pro to, aby si studenti (obzvlášť v určitých oborech) část studií propláceli. Nicméně v rozumné míře. Aby i chudší mohli studovat a nemuseli se moc zadlužovat. To je však na delší rozbor. :-)

0 2
možnosti
Foto

J56i47ř89í 34L75i39b86e69r

28. 10. 2018 13:47

Jasná karma! R^ Anžto už moře let pracuji u německé firmy a do Německa jezdím poměrně často, pod vše, co jste napsal, bych se podepsal. R^

2 2
možnosti
Foto

K23a23r75o28l 20W70i67l11d

28. 10. 2018 14:19

Proč pracujete u německé firmy, když se Vám to nelíbí?

0 2
možnosti
Foto

Ano, ten, kdo pobírá čistou mzdu minimálně 40 000 Kč a výše, ten se opravdu má u nás velice dobře. Myslím, že vše je o penězích a finanční situaci. Tím však nepopírám, že člověk s minimálním příjmem by nemohl být šťastný / ne spokojený, ale šťastný /. :-P;-)

1 1
možnosti
Foto

J76i46ř49í 74L40i90b42e46r

28. 10. 2018 14:35

Píšete mzdu normálně vydělávajícího, dostatečně chytrého člověka. A co má být? Jsou lidé, kteří vydělávají podstatně více (jako zaměstnanci - nejsou podnikatelé). Máme svobodu a demokracii, pokud si čestně vyděláváte rozumné peníze, určitě se v ČR nemáte špatně. A - samozřejmě - pokud nemusíte platit hypotéku, pak ke slušnému životu stačí i menší příjem. :-)

1 1
možnosti
JK

Hodnotil bych to podobně. Jako fajn, hezký, pořádek, kolo... ale to zaujetí touhou budovat lepší zítřky mi taky vadilo a přesně, měl jsem pocit daleko větší regulace, nesvobody, nutnosti chovat se "správně". Přejít v DE na červenou, tak se na vás koukají jak na vyvrhele. Stáhnout film načerno a jste vnímán už jako jednou nohou v kriminale. Obsese vegetariánstvim, tzv zelenou energií atd atd. Trochu mi přijde, že Němci v rámci vyrovnávání se s minulostí potlačují osobní zájmy a nadrazuji jim zájmy vsehomira.

9 1
možnosti
Foto

K42a69r52o91l 60W91i36l80d

28. 10. 2018 14:06

Uvedl jste pouze dva příklady: přecházení na červenou a stahování filmu načerno. Tím jste si napsal vizitku. Na červenou ohrožujete ostatní lidi a řidiče a stahováním načerno jste zloděj. Víc bych na Vašem místě přemýšlel, než něco zveřejníte.

3 3
možnosti
VS

Pokud libertarián teoretik vyrazí do Německa, tak je tam samozřejmě od začátku na špatném místě. Ale i od libertariána bych očekával, že nastuduje před stáží historické souvislosti. Chtít libertariánské pojetí svobody v křesťanském, katolickém prostředí, kde pořád solidarita a pořádek mají svou hodnotu, je trochu mimo reál. Ovšem nechť se autor podívá na ty konzervativní hodnoty z kterékoliv strany, pak vždycky bude muset připustit, že to tzv. dělají dobře. Pokud se autor cítil méněcenně, pak to byl dle mého přesvědčení spíše dojem než pravda.

1 0
možnosti
AC

Máte pravdu, sociální stát v Německu má k libertarianismu hodně daleko. To jsem snad věděl už před výjezdem na stáž. Že spatřuji ideály v klasickém libertarianismu, jsem uvedl spíše proto, abych čtenářovi zjednodušeně přiblížil, jakým prismatem se na věci dívám. A z tohoto hlediska se mi pobyt v Německu nezamlouval, jelikož v Česku pociťuji větší osobní svobodu. Ano, možná to bylo nešťastně vyjádřené a dá se to pak interpretovat i tak, jak píšete.

0 0
možnosti
MR

Dnešní Německo a jeho jediný správný názor značně připomíná Německo v 1935. Je jedno jestli jediný připouštěný správný názor je nacionální nabo internacionální. Pracovními tábory a vyhlazovnáním skončily oba. Určujícími znaky přicházejících problémů je to přesvědčení vládnout druhým a nepřipustit kritiku, nikoliv (inter)nacionalizmus.

15 3
možnosti
VS

Zkratkovité ( dnes velmi časté) srovnávání v tím či oním je jenom berličkou v případě, kdy dochází relevantní názory, podložené nějakou zkušeností.

To Vaše srování je vůbec mimo, protože se díváte na problém českýma očima.

0 0
možnosti
JJ

"Šedivá je všechna teorie, ale zelený je strom života". A o tom to je, pane. Velmi, velmi málo praxe při studiu, nejenom ve vašem oboru.

Váš blog se mi opravdu líbil, ale byl bych opravdu raději, kdyby z vás byl opravdu dobrý doktor, než spisovatel, či nový Rath. To bych si fakt nechal na penzi. :-)

5 3
možnosti
Foto

P41a68v64e62l 62V30á45v31r10a

26. 10. 2018 8:54

a to jako protože je doktor nesmí dělat nic jiného???

tos jurčáku upad!;-)

jenom proto užijete v kombinaci s kultivovaným autorem tohoto článku takovou sprostotu, jako je slovo "Rath"? ̈že se nestydíte ;-€

2 0
možnosti
VS

Krásně, příjemně napsaný článek, ve kterém jsem našla některé podnětné myšlenky (které s hlavním tématem moc nesouvisely), ač názorově se s autorem v některých přístupech liším...

Příklad za všechny - není německý přístup k výuce právě ukázkou vysoce svobodu vyznávajícího přístupu? S písemnými testy s kolujícím zadáním se neztotožňuji, ale nepovinná výuka? Jen houšť a větší kapky. Nechodí tam tolik lidí, když se tomu škola přizpůsobí, je to levnější. Ti, co nemají zájem, to nekazí těm, kdo ho mají...

Vždy mne překvapí, jak lidé, kteří deklarují, že vyznávají co největší svobodu a co nejštíhlejší státní aparát, jsou bezradní ohledně svobodného školství.

Určitě si od autora přečtu další postřehy.

7 0
možnosti
AC

Děkuji moc. To, co píšete, je zajímavý postřeh a sám si trochu lámu hlavu, jak Vám správně odpovědět. Asi nejsem tak 'ortodoxní libertarián' a jsem toho názoru, že určitá míra povinnosti ve školství by měla být. Obzvlášť v takovém geopolitickém prostoru, v kterém se nacházíme. Zde v Evropě nikdy nebyl ryzí 'laissez-faire', lidé tedy nejsou zvyklí žít a uvažovat tímto způsobem. Byl by to zkrátka pro české školství a studenty šok. Změna, pokud má nějaká přijít, musí být postupná. Kdybych já sám zakládal svůj vlastní stát, bylo by tam pravděpodobně školství svobodné. Ale to se nejspíše nikdy nestane. :) V této souvislosti jsem si ještě vzpomněl na jeden rozhovor s Miltonem Friedmanem někdy ze 70.let, kde diskutoval s harvardskými lékaři o nutnosti lékařské licence pro vykonávání lékařské praxe. Friedman argumentoval, že certifikáty nejsou vůbec třeba a že trh si sám vygeneruje ty schopné lékaře, za kterými pacienti půjdou, zatímco ti neschopní se na trhu vůbec neuplatní. Vznikem centrální autority pro udílení certifikací se pak prý akorát i těm méně schopným garantuje úspěch na trhu, který by si jinak nezasloužili. Je to odvážná hypotéza, kterou lze stěží vyvrátit či potvrdit. Nikde, pokud já vím, se toto nemohlo 'ověřit'.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3982x
Nejen o zdravotnictví z pohledu začínajícího lékaře.

Svá studia jsem obohatil stážemi v zahraničí - v USA, v Německu a v Číně. Rád se vzdělávám, zajímám se o veřejné dění a svoje zkušenosti a postřehy budu rád sdílet s ostatními.

 

Seznam rubrik