Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Evropě se pracuje, aby se žilo. V USA se žije, aby se pracovalo. (stáž USA - část druhá)

O pozitivech a negativech života a práce v USA, o tom, jaké věci jsou u nás o poznání lepší...a na závěr také trochu o politické korektnosti.

Půlka stáže je za mnou. Uvědomuji si, že čtrnáct dní není dostatečně dlouhá doba na to, abych mohl adekvátně zhodnotit život v Americe, přesto se o to směle pokusím. Berte vše tedy s jistou rezervou.

Než se do rozboru pustím, chci však čtenáře upozornit, že hodnotím pouze na základě vlastních (krátkodobých) pozorování a na základě vlastní zkušenosti z jednoho města kdesi na severovýchodě USA. Život v Kalifornii či například na Floridě se tak může značně lišit. I když si troufám říct, že těch odlišností nebude zas tak moc.

Michal Křemen, autor internetových stránek www.lekarvzahranici.cz, původem český lékař, dlouhou dobu pracující v USA, nyní žijící ve Švýcarsku, prohlásil, že kdyby si mohl nemocnici z Portlandu přinést z USA do rodné Prahy, byl by to opravdový ráj na zemi. Naprosto mu rozumím.

Začněme pozitivy. Práce lékaře v USA je opravdu skvěle organizována. Člověk se rychle učí. Na studenty a na mladé lékaře je více času. A dokonce tu platí obrácený poměr. Tedy při stážování zde v USA je více lékařů na medika – oproti tomu u nás je několik mediků na jednoho lékaře. A výsledek je samozřejmě znát. Medici tu normálně pracují skoro jako mladí lékaři - mají noční služby, přijímají pacienty, spolupodílí se na průběhu jejich hospitalizace - zkrátka normálně pracují, jen mají do jisté míry omezené kompetence. Vše po nich musí kontrolovat zkušenější lékaři, kteří ovšem na ně mají skutečně čas. Poznámka pod čarou – medici v USA nežijí normálním (evropským) životem, jsou jen v nemocnici či studují na náročné zkoušky.

Práce je zde pestrá. Lékař má navíc čas skutečně se věnovat problémům pacienta, nemusí dělat sekretářku – na tuto práci tu je kupodivu… sekretářka. Je zde také milion sester – sesterská práce je v USA navíc daleko vice vážená než u nás..a samozřejmě sestry také berou daleko větší plat – a to i na západoevropské poměry. Systém práce jsem stále ještě zcela do detailu nepochopil, nicméně snad alespoň základy budu schopen čtenáři ozřejmit.

Ve zkratce - v USA se pracuje v týmech. Na všechno je tu nějaký tým – a složení takového týmu se kdovíjakým záhadným způsobem neustále obměňuje. Jeden pacient je pak zpravidla ošetřován hned několika týmy. Leží tak někde na oddělení (a to se ani nejmenuje interní oddělení – ale třeba jen něco jako ''G80'' - americká obliba vše pojmenovávat čísly) a za den k němu přijde hned několik odlišných týmů sestávajících z různých lékařů, a to právě podle toho, s čím zrovna ten či onen pacient na oddělení leží. Tak například pokud přijde pacient s chronickým selháváním ledvin, komplikovaným nějakou infekcí, stará se o něj hned minimálně tři týmy – interní tým (ten je hlavní a dohlíží prakticky na všechno), pak tým sestávající ze specialistů nefrologů a do třetice tým specialistů infektologů. Každý tým pak tvoří zpravidla jeden atestovaný lékař (‘attending’), dva lékaři ve vzdělávání (‘senior resident’ a ‘intern’) a alespoň jeden medik. Každý tým se pak stará cca o 10 až 12 pacientů. Je to skutečně zcela odlišné od našeho systému – a troufnu si říci, že systém zde v USA je o poznání lepší. Lékaři se starají jen o své pacienty, nemusí tak ztrácet čas například děláním vizit u pacientů, nad kterými osobně nedohlíží a o kterých tak prakticky nic nevědí. Není tu žádný primář – neplatí zde tedy ono, že pravdu má vždy on - proto je systém zde také poněkud flexibilnější. Hodně se zde dbá na nejnovější postupy, guidelines. Lékaři navštěvují neustále nějaké semináře, přednáší, účastní se všemožných studií a vzdělávají se. O profesionálním přístupu lékařů k pacientům jsem se zmínil už minule. Po této stránce tedy USA jednoznačně vede.

Abych nevychvaloval Ameriku do nebes, podívejme se i na nějaká negativa. A světe div se, je jich dost!

Nedávno jsem se bavil s mladým kolegou, studentem medicíny zde v Clevelandu. Při debatě o tom, kde je lepší život, zda v USA či v Evropě, jsem skoro nabyl dojmu, že on je v USA vyloženě nešťastný. Povídá mi, že v Evropě se pracuje, aby se žilo, kdežto v USA se žije, aby se pracovalo. A má do jisté míry pravdu.

V Americe je jiná pracovní morálka. V nemocnici se často pracuje (a i stážuje) celý den a 6 dní v týdnu. Nebudu mluvit za starší kolegy, ale uvedu čistě svoji zkušenost. Na stážích v Česku či Německu mě po třetí hodině odpoledne vyloženě vyháněli domů. Když jsem zůstával v nemocnici déle, vypadal jsem skoro jako blázen, který si neváží svého života. Na oddělení jsem chodil nejdřív na sedmou. Ve dvanáct jsem měl minimálně půlhodinovou pauzu na oběd, kam se často chodilo společně. U stolu jsme v klidu poobědvali, pokecali… prostě pohoda, klídek. V Americe to takto nefunguje. .. Když je hlad, tak se stoupne do fronty jednoho z místních ''fastfoodů'' (něco jako nemocniční jídelna zde neexistuje), koupí se třeba sendvič, ten si člověk odnese s sebou k počítači a práce může pokračovat směle dál..  Na oddělení zpravidla musím být před sedmou a domu odcházím nejdříve po páté, ale často zůstávám třeba až do osmi. Zkušenější kolegové i později do noci, pokud mají navíc noční služby. A ráno zas hned brzo ráno do práce. Toto zde není žádný extrém, ale naprosto běžný stav. Navíc tu vládne mezi studenty velká konkurence, každý se snaží blýsknout, proto na oddělení chodí ještě o něco dříve a odchází o něco déle než ostatní. V tomto je už nechávám, já si zas vážím svého života! :-) V Evropě je zkrátka daleko větší klídek, pohoda, relax. A to především v tom pozitivním slova smyslu.

Co jsem si také stačil povšimnout, tak je tu zde všechno od sebe na míle vzdálené. Venku prakticky nejsou žádní chodci. Venku je to zkrátka mrtvé (a nebezpečné). Všichni používají auto. Žádná kola. Nefunguje tu pořádně hromadná doprava. V supermarketech aby člověk po kvalitních a čerstvých potravinách opravdu pohledal. (A to my si stěžujeme na horší kvalitu!) Vůbec se nedivím, že tu je tolik morbidně obézních. Do všeho se cpe cukr. Dále se tu například vůbec netřídí odpad. A jestli ano, tak nějakým tajuplným způsobem, že o tom běžný pozorovatel ani neví.

Už po dvou týdnech stážovaní zde jsem pochopil, že život zde (alespoň z pozice lékaře) by byl skutečně především jen o práci. Není tu žádné pěkné náměstí, kam by se šel člověk projít, bezpečný park, kde by se člověk nemusel bát, že narazí na nějaký místní gang… Lidé se tu navíc neustále stěhují, mění místo kvůli práci, proto uzavírání dlouhodobých a trvalých vztahů je také o poznání náročnější.

Poslední věc, kterou bych zmínil je zdejší politická korektnost. Nebudu ji, jak je často zvykem, hodnotit hned negativně, ale naopak se pokusím zamyslet, proč zde vznikla a rozšířila se tam, kam nepatří (třeba k nám). Politická korektnost je v USA přirozeným důsledkem vývoje americké společnosti. USA není monokulturní národ sestávající z lidí stejné pleti, stejného náboženského vyznání a hovořících stejným jazykem, tak jak tomu zpravidla je (či bylo) v Evropě. USA je země přivandrovalců ze všech koutů světa, země multikulturní, sestávající z lidí různé pleti, různého vyznání a různých kulturních zvyků. Z pochopitelných důvodů pak může v takovéto společnosti docházet (a také dochází) k napjatým situacím.  A právě proto, aby se takovýmto vypjatým situacím předcházelo, vznikl ve veřejném prostoru, postupným a přirozeným vývojem, specifický ‘opatrný’ způsob komunikace. V USA je tedy politická korektnost skutečně přirozeným důsledkem vývoje a patří sem. Kdyby zde nebyla, problém by byl na světě. To však ještě neznamená, že se tento způsob komunikace měl rozšířit tam, kam se rozšířil. K nám zkrátka nepatří, naše společnost ho ze své podstaty nepotřebuje a je zde tedy udržován jaksi uměle.

Všude je zkrátka chleba o dvou kůrkách. Dokud člověk však sám nevyzkouší a nezažije, bude mít tendence si furt myslet, že tam u souseda roste tráva zelenější. 

Autor: Adam Chadima | sobota 15.6.2019 5:37 | karma článku: 43,05 | přečteno: 7329x
  • Další články autora

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 3. poslední díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

30.6.2022 v 22:49 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 2. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

24.6.2022 v 8:44 | Karma: 20,11 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 1. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

21.6.2022 v 20:14 | Karma: 22,89 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Jako zdravotníci nejsme adekvátně připravení na nával pacientů s COVID-19

Říkám to narovinu – nemáme dostatek ochranných pomůcek pro personál a nejsme dostatečně připravení.

16.3.2020 v 18:34 | Karma: 31,16 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Společnost

Adam Chadima

Znakem vyspělé společnosti je (mimojiné) svoboda

O tom, že vyspělá společnost se vyznačuje větší mírou svobody jedinců, o nemožnosti dosáhnutí absolutní svobody a závěrem také o EU.

16.9.2019 v 22:50 | Karma: 21,42 | Přečteno: 987x | Diskuse| Společnost

Adam Chadima

Když jsi dobrý, vytáhnou tě nahoru. (stáž USA - část třetí, poslední)

O tom, že nikde jinde se lékaři nepracuje lépe než v USA a také pár fotek ze stáže na Cleveland Clinic na závěr.

29.6.2019 v 20:42 | Karma: 36,05 | Přečteno: 4888x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Prvni tyden v USA (staz USA - cast prvni)

O tom, jak jsem byl prvni den staze na Cleveland Clinic totalne zniceny a zmateny a take o tom, ze se o Cesku v USA vi – ne ze ne.

8.6.2019 v 5:34 | Karma: 42,51 | Přečteno: 6085x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Aby byli lidé bohatí, stát musí být chudý.

Že si odporuji? Vůbec ne. Čím méně stát zasahuje do života lidí, tím lépe pro společnost – tedy do určité meze. Seznam zemí seřazený dle ekonomické svobody mi dává za pravdu. Proč mají tedy lidé tendence stát naopak zvětšovat?

14.4.2019 v 11:05 | Karma: 36,07 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Společnost

Adam Chadima

Dilema mladého lékaře - pracovat v USA a splnit si svůj sen, nebo zůstat doma a usadit se.

Právě jsem obdržel pozitivní zprávu. Byl jsem vybrán komisí a dostal tak příležitost stážovat na prestižní Cleveland Clinic v USA, což je podle U.S. News & World Report druhý nejlepší nemocniční komplex, hned za Mayo Clinic..

1.4.2019 v 17:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 4850x | Diskuse| Osobní

Adam Chadima

kontroverzní Čína - výlet v Šanghaji během mé stáže v Nanjing v Číně

Vracím se vyčerpaný po celodenním výletu v Šanghaji nočním rychlovlakem zpět do Nanjing, ve sluchátkách poslouchám Neila Younga a zažívám ten pocit svobody a vnitřní spokojenosti..kterých se člověku nedostává zas tak často.

5.3.2019 v 0:29 | Karma: 26,05 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Cestování

Adam Chadima

Personální krize ve zdravotnictví

Naše výdaje do zdravotnictví jsou asi z 90% z veřejných peněz a zbylých 10% tvoří soukromé výdaje. Podíváme-li se na nejvyspělejší zemi Evropy – Švýcarsko, činí zde podíl soukromých výdajů skoro celou polovinu.

25.1.2019 v 23:18 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1273x | Diskuse| Ekonomika

Adam Chadima

Jak a proč jsem napsal Step 1 USMLE (nostrifikační zkoušku nutnou pro práci lékaře v USA)

Následující text je určen především (ale nejen) pro studenty a lékaře, kteří se rozhodnou tento test také absolvovat, přičemž může zároveň posloužit jako návod či inspirace, jak postupovat v přípravě a na co je potřeba se zaměřit.

15.12.2018 v 0:14 | Karma: 25,93 | Přečteno: 3600x | Diskuse| Osobní

Adam Chadima

Vede moderní medicína k degeneraci lidského genofondu?

Toto prohlášení se objevilo v diskusi ke článku o očkování zde na iDNES. Ačkoli byl autor výroku většinou diskutujících 'vyminusován' a já jsem mu oponoval, musím mu nechat, že v určitém aspektu nemusel být daleko od pravdy..

8.11.2018 v 0:24 | Karma: 23,58 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Věda

Adam Chadima

Proč bych již nechtěl pracovat v Německu, aneb jak studijní stáž změní člověku názor.

Kdyby se mně někdo ještě před jedním či dvěma roky zeptal, kde chci v budoucnu zahájit svoji kariéru lékaře, bez dlouhého přemýšlení bych mu odvětil, že rozhodně v zahraničí, a to nejspíše v Německu..

21.10.2018 v 23:19 | Karma: 48,04 | Přečteno: 19192x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3982x
Nejen o zdravotnictví z pohledu začínajícího lékaře.

Svá studia jsem obohatil stážemi v zahraničí - v USA, v Německu a v Číně. Rád se vzdělávám, zajímám se o veřejné dění a svoje zkušenosti a postřehy budu rád sdílet s ostatními.

 

Seznam rubrik