Vede moderní medicína k degeneraci lidského genofondu?

8. 11. 2018 0:24:41
Toto prohlášení se objevilo v diskusi ke článku o očkování zde na iDNES. Ačkoli byl autor výroku většinou diskutujících 'vyminusován' a já jsem mu oponoval, musím mu nechat, že v určitém aspektu nemusel být daleko od pravdy..

Nedávno jsem byl v diskusi k článku o očkování donucen zamyslet se nad prohlášením jednoho z diskutujících, který tvrdil, že moderní medicína a očkování vede k degeneraci lidského genofondu. Autor dále argumentoval tím, že ''očkování udržuje při živote i jedince, kteří by jinak nepřežili''. Ještě před nástupem na studia mediciny jsem se touto otázkou ve svých úvahách po smyslu mého budoucího povolání také zabýval. A musím přiznat, že neschopnost, jasně odpovědět na tento ‘problém’, mě tehdy částečně od studia mediciny odrazovala, jelikož jsem chtěl vykonávat povolání, v němž budu vidět smysl a jež mě bude naplňovat.

Problém je ve skutečnosti daleko širší a netýká se zdaleka jen medicíny. Že se společnost může chovat (a často chová) sebedestruktivně, o tom jsem přesvědčen. Nicméně o tom se nechci rozepisovat a raději se budu držet svého ‘řemesla’.

Je pravda, že naše společnost zachází mnohdy do extrémů – příkladem budiž umělé oplodňování, prakticky nulová neonatální mortalita, zachraňování a prodlužování života za každou cenu atd. Je však na povážení, zda má vůbec smysl tento vývoj nějakým způsobem výrazněji omezovat.

Evoluci a přirozený výběr stejně jen tak neoblafneme a nepřechytračíme. Jedná se složitý kolektivní proces, v němž jedinec jako takový hraje jen minoritní roli a především už vůbec není schopen zcela bezchybně registrovat a pochopit všechny její dílčí aspekty.

Před pár desítkami let panoval na poli infekčního lékařství nadměrný optimismus (pesimismus?) a objevovala se i taková odvážná tvrzení, že díky antibiotikům, antivirotikům a všelijakým preventivním opatřením včetně očkování vymýtíme snad všechny infekce a infektologie jako obor vůbec nebude existovat či bude hrát jen vedlejší roli. Z dnešního pohledu jak naivní představa. Vývoj všemožných rezistentních kmenů bakterií jako reakce na neuvážená plošná užívání širokospektrých antibiotik se ukázal býti logickým důsledkem naivního optimismu. Evoluční procesy v přírodě probíhají na různých úrovních a v různých podobách a měli bychom si přiznat, že nám jako lidem nepřísluší role jasnovidce. Jsme na ni zkrátka moc krátkozrací.

Tvrdit, že moderní medicína či očkování vede k degeneraci lidského genofondu, je na můj vkus příliš troufalé a neuvážené. Je přece lidskou (avšak nejen lidskou) přirozeností přežít, navíc když ty prostředky k tomu máme. Argument, že genofond degeneruje, proto bychom neměli očkovat, léčit atd. se může někomu jevit na první pohled 'logickým', ale při hlubší analýze problému nutně dospějeme k závěru, že chovat se jinak, než snažit se proti nemocem bojovat, by bylo nepřirozené. Vezměte v úvahu například situaci, kdy bude někdo z vašich blízkých vážně nemocen a bude potřebovat lékařskou pomoc. Jak se v tu chvíli zachováte? Budete neoblomní a budete jednat v 'zájmu' zachování či zlepšení kvality lidského genofondu? To je přece nesmysl. Chování společnosti je jen sumací a jakýmsi zprůměrováním přirozeného chování normálního jedince. A jestli genofond degeneruje či nikoli je již vedlejší. Nám navíc ani nepřísluší toto hodnotit, jelikož, jak jsem již uvedl výše, stejně se budeme v naších analýzách nejspíše mýlit. Jsem toho názoru, že člověk má jednat pokud možno přirozeně a nesnažit se přizpůsobovat svoje chování všelijakým jeho výmyslům, ideologiím či snahám o metafyzický výklad smyslu jeho existence. Ano, i člověk, homo sapiens sapiens, může zaniknout a stát se slepou vývojovou větví evolučního stromu. S největší pravděpodobností s tím však stejně nic neuděláme.

Autor: Adam Chadima | čtvrtek 8.11.2018 0:24 | karma článku: 23.58 | přečteno: 1131x

Další články blogera

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 3. poslední díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

30.6.2022 v 22:49 | Karma článku: 18.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 2. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

24.6.2022 v 8:44 | Karma článku: 20.11 | Přečteno: 1067 | Diskuse

Adam Chadima

Sólo putování na motorce Balkánem (cestopis s fotkami, 1. díl)

O tom jaké je cestování na motorce sám, mé postřehy a porovnání zemí - Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Bosny, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Řecka, Maďarska a Slovenska. A konečně o tom, že všude dobře, ale doma nejlépe.

21.6.2022 v 20:14 | Karma článku: 22.89 | Přečteno: 1040 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3981

Nejen o zdravotnictví z pohledu začínajícího lékaře.

Svá studia jsem obohatil stážemi v zahraničí - v USA, v Německu a v Číně. Rád se vzdělávám, zajímám se o veřejné dění a svoje zkušenosti a postřehy budu rád sdílet s ostatními.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...